Banka kredi kartı POS geri dönüşleri, MT940 dosya formatıyla banka işlemleri, banka kredileri, bankaya verilen ödeme talimatlarıyla banka işlemlerinizi kontrollü bir şekilde yönetin.


Banka İşlemleri ve MT940 Entegrasyonu

Çalıştığınız tüm banka ve şubelerini tanımlayabilir ve her biri ile olan finansal işlemlerinizi kolaylıkla raporlayabilirsiniz. Örneğin; Banka açılış fişleri, Para yatırma/çekme, Virman işlemleri, Gelen havale/EFT, Gönderilen havale/EFT işlemlerini yapabilir ve raporlayabilirsiniz. Ayrıca MT940 dosya formatını kullanarak banka işlemlerinizi Nebim V3’e otomatik olarak alıp ilgili hesaplara işlenmesini sağlayabilirsiniz.

 

Nebim V3 MT940 Entegrasyonu

ile bankadan gelen dosyadaki açıklama alanına göre özelleştirilebilen kurallar oluşturabilirsiniz. Oluşturulan kuralda verilen açıklama alanına göre, dosyadaki açıklama alanının kontrol edilmesi ve uygun kural bulunduğu takdirde seçilen banka işlem fişinin belirlenen cari hesaba işlenmesini sağlayabilirsiniz. Uygun kural bulunamaz ise, MT940 dosyasında karşı tarafın hesap bilgilerine göre cari hesap bulmasını sağlayabilirsiniz.

 

Banka POS Kredi Kartı Entegrasyonu

Banka POS kredi kartı dönüşleri, program tarafından Vade kuralları parametresindeki detaylar doğrultusunda otomatik olarak hesaplanır. Bankadan gelen geri dönüş dosyasını belirli formatta Nebim V3’e aktararak program tarafından hesaplanan tutar ile otomatik karşılaştırabilir ve farkları kolaylıkla yönetebilirsiniz. Değişen banka komisyon oranlarına göre geriye dönük hesaplama işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

 

Banka Kredileri Takibi

Bankalardan alınan kredilerinizi, iskonto/iştira, rotatif, spot gibi farklı kredi tiplerinde teminatsız ya da çek teminatlı, senet teminatlı gibi teminat tipleriyle vade, faiz, KKDF, BSMV ve komisyon oranları bilgilerini girerek takip edebilirsiniz. Banka kredilerini onaylayarak vadesi gelen kredi taksit ödemesini yapabilir ve ana paradan düşerek takip edebilirsiniz.


Banka Ödeme Talimatları

Bankalara ödeme talimatlarınızı belirlenen formatta, seçilen fitlrelere göre otomatik oluşturabilir ve gönderebilirsiniz. Bankaların bu ödeme talimatlarına istinaden sizin adınıza yaptıkları ödeme bilgilerini de Nebim V3’e yine aynı formatta alabilir ve ilgili hesaplara otomatik olarak işlenmesini sağlayabilirsiniz.

Şirket gelir / gider bütçenizi maliyet merkezi ve hesap planı bazında yaparak hızlı bir şekilde gerçekleşen verilerinizle kontrol edin ve bütçe sapmalarınızı dönem kapanmadan tespit edin.

 

Bütçe çalışmalarınızı bir veri tabanı üzerinde yaparak eskiden olduğu gibi Excel üzerinde yapılan ve kişilere bağımlı bütçe çalışmaları, sayfalar arasında oluşabilecek ve tespit edilemeyen formül hatalarının önüne geçmiş olursunuz.

 

Nebim V3 Bütçe Yönetimi kapsamında hem gelir hem de gider bütçe çalışmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

 

Gelir Bütçesi ile:

 

Maliyet merkezi ve ay bazında ciro, brüt kar, brüt marj %, SMM, indirim %, indirim ve ilk fiyattan cirolarınızı planlayabilir ve bu planlarınızı maliyet merkezi hiyerarşisi bazında, LFL / LFL1Y / kapanacak mağazalar / açılacak mağazalar olarak görebilir ve büyüme hedeflerinizi hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

 

Gelir bütçe çalışmanızı yaparken, son iki yıl verilerinizi ay bazında yan yana görebilir ve çalışmanızı % artışı veya tutarsal giriş yaparak hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

 

Firmanızın perakende, toptan, ihracat satışlarından gelen gelirler haricinde olan kira gelirleri, faiz gelirleri, araç ve gayri menkul satış gelirleri kapsamındaki diğer gelirlerinizi ayrı olarak bütçeleyebilir ve bu gelirlerinizi ayrı olarak görebilirsiniz.

 

Gider Bütçesi ile:

 

Muhasebe hesap planınızı bozmadan, hesap özelliklerinden hesaplarınızı gruplayabilir, farklı bakış açıları ile birden fazla hesap planı hiyerarşisi oluşturabilir, giderlerinizi bu hiyerarşilere geçiş yaparak hızlı bir şekilde bütçe çalışması ve bütçe / gerçekleşen analizi yapabilirsiniz.

 

Giderlerinizi hesap detayı bazında ve içinde bulunduğu ayın cirodan aldığı payını görebilir, ciroya bağlı gider çalışmanızı (satış primleri, kredi kart komisyonu gibi) ciro payı girerek bütçeleyebilirsiniz.

 

Maliyet merkezi bazında bütçe çalışması yaparken, hızlı bir şekilde bir hesabın maliyet merkezleri detayına (kira, ücret, haberleşme gibi) gidebilir, seçmiş olduğunuz hesabın ay ve maliyet merkezi bazında giderlerini analiz edip düzeltebilir, tekrar maliyet merkezi bazında sayfanıza dönüş yapabilirsiniz.

 

Maliyet merkezi hiyerarşisinin toplamında, hiyerarşinin seviyeleri bazında veya maliyet merkezi bazında dönem toplamına tutar girerek, geçen yıl gerçekleşenlerine % artışı girerek veya ciro payı girerek bütçe çalışabilirsiniz.

 

Döviz kur tahminlerini bütçeleme yapacağınız dönemin ay bazında girişlerini yapabilir, bu tahminlerinizi dövize bağlı hesaplarınızın TL’ye dönüşümünde kullanabilirsiniz.

 

Döviz kur tahminleri ve kapanan dönem kurları ile gelir / gider bütçelerinizi çok hızlı bir şekilde farklı para birimleri (USD,EUR vb.) ile analiz edebilirsiniz.

 

Sabit kiralarınızı, ciro paylı kira oranlarınızı ve ortak alan kira oranlarınızı aylık olarak kendi para birimleriniz ile bütçeleyebilir, kur tahminlerinizi ve ciro hedeflerini kullanarak kira hesaplarınızı hızlı bir şekilde TL olarak hesaplatabilirsiniz.

 

Nebim V3 Bütçe Yönetimi Uygulaması ile:

 

Güncel verilerinizi çok hızlı güncelleyerek analizlerinizi yapabilirsiniz.

 

Önceki ay kapanışını beklemeden giderlerinizi bir senaryoya girerek yılbaşından bugüne veya aylık karlılık analizlerinizi yapabilirsiniz.

 

İstediğiniz kadar senaryo açabilir, farklı gelir ve gider tahminlerine göre farklı senaryolarda çalışmalar yapabilir, senaryolarınızı ve gerçekleşmeleri yan yana analiz edebilirisiniz.

 

Onaylanan bütçelerinizi değişiklik yapılmayacak şekilde kilitleyebilirsiniz.

 

Yönetim tarafından onaylanmış ve kilitlenmiş bütçenizi bozmadan, yeni bir revize senaryosunda bütçe revize edilebilir, ilk bütçe, revize bütçeler e gerçekleşen dönem analizleri yapabilirsiniz.

 

Dönem içerisinde açılması planlanan maliyet merkezleri ve mağazalar, Nebim V3 içerisinde açılmadan Nebim V3 Bütçe Yönetimi uygulaması içerisinde açılabilir, gelir ve giderlerinizi bütçeleyebilirsiniz.

 

Çok hızlı ve esnek bir şekilde senaryo, maliyet merkezi, dönem ve hesap kopyalamaları yapabilirsiniz.

 

Bütçe çalışmaları yaparken EBITDA / EBIT sonuçlarını anında görebilir, çıkan sonuca göre değişikliklerinizi hızlı bir şekilde yönetebilirsiniz.

 

Tüm dönem gelir / gider bütçenizin gerçekleşen dönemler haricinde kalan kısmı için tahmin senaryosu oluşturabilir, sonraki aylar için gelir / gider dağılımı bütçeniz ile karşılaştırabilir ve sapmalarınızı çok önceden tespit edebilirsiniz.

GİB Yazılım Uyumluluk Onayı almış bir uygulama olan Nebim V3 E-Defter sayesinde otoritenin e-dDfter için öngörmüş olduğu zorunlu bilgiler ve şart koşulan formata uygun şekilde defterlerinizi hazırlayıp, defter beratlarınızı oluşturup GİB’e beyan edin.

 

E-Defter Hazırlama ve Beyan Süreci

 

Nebim V3 ERP – Genel Muhasebe uygulaması ile GİB tarafından belirlenen standartlarda muhasebe fişi oluşturabilir, bu fişlerin yevmiye ve satır sıra numaralarını verebilir, GİB Yazılım Uygulama Onayı almış olan Nebim V3 E-Defter uygulaması ile e-defter oluşturma, defter beratı oluşturma, defter beratı hazırlanmış fişleri değişikliğe kapama, GİB tarafından onaylanan beratları sisteme tekrar alınması ve görüntülenmesi gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

 

Nebim V3 ERP ile E-Defter Genel Tebliğine Uygun Muhasebe Fiş Kaydı Oluşturulması

Nebim V3 ERP ile Yevmiye Fiş Numarası ve Satır Seri Numaralarının Oluşturulması

GİB Yazılım Uyumluluk Onaylı Nebim V3 E-Defter Uygulaması ile E-Defter Oluşturulması ve Beyan Edilmesi

 

Nebim V3 ERP ile E-Defter Genel Tebliğine Uygun Muhasebe Fiş Kaydı Oluşturulması

 

Nebim V3 Genel Muhasebe uygulaması ile muhasebe fiş kayıtlarının E-Defter genel tebliğinde açıklanan format ve esaslara göre girilmesi zorunlu alanların kontrollü bir biçimde doldurulması ve E-Defter verilerinin bu dataya göre hazırlanması sağlanmıştır.

Yevmiye Fişlerinin Oluşturulması

 

Nebim V3 ERP – Muhasebe Fiş İşlemleri – Muhasebe Fiş Kayıtları programı ile oluşturulur.

 

Fiş başlık bölümü: Tahsil, Tediye, Mahsup, Yansıtma, Açılış Fişi, Kapanış Fişi, vb. fiş tipi seçimi yapılır.

 

Muhasebe Fişi Satırlarının Girilmesi

 

Fiş Başlık bölümünden seçilen fiş tipine göre satırlarda ilgili hesaplar çağırılır. Gerekli bilgiler girilerek muhasebe fişi oluşturulur. Satırlarda, yevmiye maddesine kaynak teşkil eden kayıt bir belgeye dayanıyor ise “Belge Tipi” alanının seçilmesi zorunludur. Açılış ve kapanış işlemleri gibi belge olmaksızın girilen fişlerde “Belgeye Dayalı Değil” seçeneği seçtirilir.

 

Kayıtlı belgeye dayanan bir Belge Tipi seçilmiş ise “Belge Tarihi” ve “Belge Numarası” alanlarının girilmesi zorunludur.

 

Yevmiye maddesinin dayandığı işlem bir ödemeye dayanıyor ise “Ödeme Yöntemi” alanının doldurulması zorunludur. Herhangi bir ödeme içermiyorsa bu alanın kullanılması zorunlu değildir. Yevmiye maddesi içinde eğer Belge Tipi, Belge Numarası, Belge Tarihi ve Ödeme Yöntemi bazında borç / alacak eşit değilse fiş kaydedilmesine izin verilmez.

Nebim V3 ERP ile Yevmiye Fiş Numarası ve Satır Seri Numaralarının Oluşturulması

 

Nebim V3 ERP ‘de E-Defter işlemleri menüsünden- Fişlere Yevmiye Numarası ve E-Defter Numarası Ver programı ile;

 

Muhasebe Fişlerine Yevmiye Numarası oluşturma

Muhasebe Fiş satır seri numarası oluşturma

 

İşlemlerini yapabilirsiniz.

 

Seçilen Ay ve Yıl aralığındaki kaydedilmiş fişlere yevmiye numarası veren program aynı zamanda aşağıdaki kontrolleri yapar:

 

Önceki ay için e-defter oluşturulmuş mu?

Seçilen ay dönemi için daha önce e-defter beyanı yapılmış mı?

Fişlerde herhangi bir sıra numarası, borç alacak hatası yapılmış mı?

 

Kontrollerden hatasız geçilir ise seçilen Ay ve Yıl aralığındaki fişlere yevmiye madde numarası verilir ve ekrana bir özet bilgisi çıkar.

 

 

GiB Yazılım Uyumluluk Onaylı, Nebim V3 E-Defter Uygulaması ile E-Defter Oluşturulması ve Beyan Edilmesi

 

Parametre Ayarları

e-İmza Ayarları

Zaman Damgası Ayarları

Veri Oluştur (E-Defter Verilerinin Oluşturulması)

Defter Oluştur (E-Defter Oluşturulması)

Kıst Defter Oluşturulması

Defter Beratı Oluşturulması

Zaman Damgası Kullanılması

Onaylanmış Berat Kabulü

Belge Görüntüleyici

 

Nebim V3 E-Defter programına Nebim V3 ERP ‘nin muhasebe kayıtlarının bulunduğu sunucuya, program kullanıcı grubu, kullanıcı adı ve şifre bilgileriyle girilir ve uygulama ekranına ulaşılır.

 

Parametreler bölümünde E-Defter hazırlanacak İşletmenin bilgileri, SM/SMMM/YMM bilgileri, mali dönem bilgileri ve defter dosyalarının arşivleneceği kayıt dizini girilir

 

e-İmza Ayarları bölümünden e-imza yapabilmek için akıllı kart ve sertifika bilgileri ayarlanır.

 

Zaman Damgası Ayarları ile zaman damgasının alınacağı adres ve şifreler belirlenir.

 

Verileri Oluştur bölümünde, Nebim V3 ERP ‘nin Muhasebe kayıtlarının bulunduğu sunucu ile bağlantı kurularak “Defter Verisi” e-defter şema kayıtlarına uygun hale getirilerek e-Defter tablolarına alınır. Oluşan verilerin doğruluğu kontrol edilir. Hata var ise hatalı kayıtlar listelenerek tekrar veri oluşturulması istenir. Hatalı kayıt yok ise verilerin doğru bir şekilde oluşturulduğu, verilerin doğrulandığı mesajı ile işlem tamamlanır. Böylelikle Büyük Defter ve Yevmiye Defteri verileri oluşturulmuş olur ve dip toplamlarının kullanıcıya listelenmesi sağlanır.

 

Veriler oluştuktan sonra ekrana bir veri raporu gelir. Hem büyük defter için hem de yevmiye defteri için ekranda özet bir rapor çıkar.

 

Defter Oluştur bölümünde önce Parametrelerde belirtilen Kayıt yoluna Vergi No/Defter Yılı/Defter Ayı eklenerek uygun dizin oluşturulur. Daha sonra bu dizine, önceden oluşturulmuş ve hata kontrolünden geçmiş olan verilerden, e-defter XML dosyaları (Yevmiye ve Büyük Defter) oluşarak mühürlenir.

 

Kıst Defter Oluştur bölümü, denetleme durumunda Denetçi tarafından henüz ay tamamlanmadan cari ay için defter istendiğinde kullanılır. Bu bölümde verilen ayın hangi gününe ve yevmiye numarasına kadar defter oluşturulacağı seçilir.

Kıst defter oluşturulduğunda ay kapatılmaz ve buna dair kullanıcıya uyarı verilir.

 

Defter Beratı Oluştur bölümünde, önceden oluşturulmuş e-defter XML dosyaları (Yevmiye ve Büyük Defter) için berat oluşturulur. Burada dosyalar şema ve şematron kontrolünden geçirilir. Berat dosyaları Parametrelerde belirtilen Kayıt yoluna, Vergi No/Defter Yılı/Defter Ayı/ Yaratılan Berat adlı dizine oluşturulur.

 

Zaman Damgası Kullan seçeneği Defter Beratlarının GİB partalına bildirilmesi için web sitesine erişim yapılamadığı durumlar için kullanılır.

 

Onaylanmış Beratı Kabul Et bölümünde, GIB portaline yüklenmiş ve GIB tarafından mühürlenerek gönderilmiş dosyalar seçtirilir ve bu dosyalar arşivdeki gönderilmiş berat dosyaları ile karşılaştırılır. Dosya boş değil ise ve herhangi bir hata durumu ile karşılaşılmaz ise Parametrelerde belirtilen Kayıt yoluna Vergi No/Defter Yılı/Defter Ayı/Onaylanan Berat dizinine arşivlenir.

 

Belge Görüntüle bölümünde oluşan Büyük Defter, Yevmiye Defteri, GİB tarafından onaylanıp indirilen Berat Dosyaları görüntülenebilir.

Tüm giderlerinizi oluşturduğunuz maliyet merkezi hiyerarşisinin ilgili gider kalemini temsil eden seviyesine vereceğiniz dağıtım oranlarına göre dağıtın. Giderlerinizi bu hiyerarşik sisteme göre takip edin.

 

Masraf dönemleri tanımlayarak dönem bazında masraf dağılımı gruplaması yapabilirsiniz. Maliyet merkezleri tanımlayarak, maliyet merkezleri dağıtım hiyerarşisi belirleyebilirsiniz. Tüm masraf kalemlerini oluşturulan maliyet merkezi hiyerarşisinin ilgili seviyesine bağlayabilir ve bu gruplandırmaya göre detaylı analiz yapabilirsiniz. Maliyet merkezlerinin maliyet raporlarını analiz edebilirsiniz.

Ürünler ve malzemeler için seçtiğiniz maliyet yöntemine göre SKU seviyesine inerek maliyetlerinizi hesaplayın. Tüm satın alma, ithalat ve satış faturalarınızda maliyet / karlılık düzenlemelerini seçilen oran, masraf faturası ya da belli bir tutara göre otomatik gerçekleştirin.

 

Maliyet Hesaplama

 

Ürünler ve malzemeler için farklı maliyet hesaplamaları yapabilirsiniz. Temel maliyet fiyatını maliyet kabul etme yöntemi, ilk giren ilk çıkar (FİFO), ortalama maliyet yöntemi – tartılı ortalama, ve ortalama maliyet yöntemi – hareketli ortalama maliyet yöntemlerinden seçeceğiniz yönteme göre farklı şirketleriniz için madde (ürün – malzeme) , madde ve renk, SKU seviyelerinde maliyet hesaplatabilirsiniz.

Satın Alma Faturalarında Maliyet Düzenleme

 

Seçilen satın alma faturalarının maliyetlerini, seçilen masraf faturası, dekontu, girilen tutar ve orana göre artırma ya da azaltma yöntemlerine göre düzenleyebilirsiniz. Masraf faturalarını fiş bazında seçebileceğiniz gibi fatura içerisindeki satırlarından birini ya da bir kaçını seçerek de alış faturası maliyet düzenlemesi yapabilirsiniz.

Karlılık Düzenleme (Satış Faturaları)

 

Seçilen satış faturalarının maliyetlerini, seçilen masraf faturası, dekontu, girilen tutar ve orana göre artırma ya da azaltma yöntemlerine göre düzenleyebilirsiniz. Masraf faturalarını fiş bazında seçebileceğiniz gibi fatura içerisindeki satırlarından birini ya da bir kaçını seçerek de satış faturalarında karlılık düzenlemesi yapabilirsiniz.

 

İthalat Masraflarının İthalat Faturalarına Eklenmesi

 

İthalat dosyalarına bağlı olarak gerçekleştirilen tüm masraf alım faturalarınızı sihirbaz yardımıyla ithalat dosyalarına otomatik olarak ekleyebilirsiniz. Masrafa faturaları girerken masraf faturasının ya da masraf faturasında bulunan masraf satırlarının hangilerinin hangi ithalat dosyasına ait olduğu seçilebilir. Bu sayede masrafların ilgili ithalat dosyasına otomatik olarak eklenmesini kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

 

Dönem Sonu Devreden Envanter Kayıtlarında Maliyet Düzenleme

 

Seçilen ürünlerin dönem sonu envanter kayıtlarını, seçilen masraf faturası, dekontu, girilen tutar ve orana göre artırma ya da azaltma yöntemlerine göre düzenleyebilirsiniz. Masraf faturalarını fiş bazında seçebileceğiniz gibi fatura içerisindeki satırlarından birini ya da bir kaçını seçerek de ürün bazında maliyet düzenleme işlemi yapabilirsiniz.

Müşteri ve Tedarikçilerinizin borç, alacak, bakiye takibini yapın. Borç alacak kapama işlemleri ile bakiye yaşlandırmalarınızı görün. Dinamik kredi limitleri belirleyin ve kredi limit aşım kontrolleri koyun.

 

Müşteriler

 

Müşterilerinizi istediğiniz detayda kodlayabilir, gruplandırabilir ve müşterilerinizle olan tüm borç ve alacak ilişkinizi anlık olarak raporlayabilirsiniz. Müşterilerinize bağlı alt müşteriler tanımlayarak cari hareketlerin ana hesapta toplanmasını sağlayabilir, işlem detaylarını da alt müşteri bazında görebilirsiniz. Müşterilerinize özel kampanyalar, iskontolar, ödeme planları ve satış fiyatları belirleyebilir, kredi limitlerinin takibini yapabilirsiniz. Müşteri borç kapama işlemlerini seçtiğiniz faturalara göre ya da FİFO yöntemine göre otomatik yapabilirsiniz.


Tedarikçiler

Tedarikçilerinizi istediğiniz detayda kodlayabilir, gruplandırabilir ve tedarikçilerinizle olan tüm borç ve alacak ilişkinizi anlık olarak raporlayabilirsiniz. Tedarikçi fiyat tekliflerini takip edebilir ve kredi limiti kontrolü yapabilirsiniz. Tedarikçi alacak kapama işlemlerini seçtiğiniz faturalara göre ya da FİFO yöntemine göre otomatik yapabilirsiniz.

Sabit kıymetlerinizi, barkod, fotoğraf, sigorta, alış, satış bilgileri, personel zimmetleme detayında takip edin. Amortisman hesaplamalarınızı VUK ve TMS16’ya göre ayrı ayrı yapın

 

Sabit kıymetlerinizi, barkod, fotoğraf, sigorta, alış, satış bilgileri, personel zimmetleme detayında takip edin. Amortisman hesaplamalarınızı VUK ve TMS16’ya göre ayrı ayrı yapın.

 

Tüm sabit kıymetlerinizi istediğiniz sayıda açabileceğiniz özellikler ile gruplandırarak raporlayabilirsiniz. Sabit kıymetler için barkod oluşturabilir ve fotoğraflar kaydedebilirsiniz. Bu sayede sabit kıymetin zaman içerisindeki durumunu fotoğraflarla da takip edebilirsiniz. Maddi, gayri maddi, finansal, bina/arsa gibi farklı sabit kıymet tipleri tanımlayabilirsiniz. Sabit kıymet sigorta bilgilerini, sigortacı firma, sigorta tipi, sigorta süresi, poliçe numarası ve kapsamı gibi detaylarla izleyebilirsiniz. Sabit kıymet giderlerini takip edebilir, gider faturası ile eşleştirerek, giderin yeniden değerlemeye tabi olup olmadığını seçebilirsiniz. Sabit kıymetleri personele zimmetleyebilirsiniz.

 

Bu sayede üzerine sabit kıymet zimmetli olan personelin programda işten çıkış işleminin gerçekleştirilmemesini sağlayabilirsiniz. Yeniden değerlendirme ve amortisman hesaplamalarını VUK ve TM16’ya göre ayrı ayrı yapabilirsiniz.